Vikten av mental träning

Phoenix väntar på sin tur.


När man talar om huskies och andra draghundsraser okuserar man i regel på det fysiska arbetet och hur mycket rasen kräver. Vad många verkar glömma bort är rasens stora behov av mental stimulans. Övningar av denna sort räknar man i regel som spår, lydnad, agility, trick, uppleva nya miljöer, kort och gott allt som verkligen aktiverar individens huvud.

Alla hundar är individer, vilket innebär att behovet av både fysisk- och mental stimulans varierar. Att påstå att showhuskies är mycket lugnare och fungerar i det normala familjelivet, genom att hunden ska ligga på soffan, gör man sig själv och andra en stor otjänst. Mellan mina egna hundar som jag både har och haft tidigare ser jag en tydligt skillnad.

Luna var en oerhört smart hund som tänkte i flera steg och därmed kunde lista ut hur hon skule gå till väga för att öppna exempelvis hundgårdar, dörrar m.m. Lunas intelligens och envishet gjorde det väldigt svårt att hålla henne instängd. För att tillgodose Lunas behov provade jag på flera olika bruksgrenar med henne. Oturligt nog föll de en efter en som följd av att Luna tröttnade, det gav henne ingenting. Istället blev det viltpår i kombination med drag som blev hennes grenar. Dock kunde knas-fia strula om inte andra var med när vi körde. Däremot när vi spårade gick hon som en klocka. Under tiden som hon mognade alltmer blev det möjligt att påbörja lydnad under hennes sista vinter. Det var som om plötsligt hade poletten trillat ned.
 
Luna på lydnadsplan


Vad gäller småkillarna och deras aktiveringsbehov skiljer de sig väldigt mycket. Mace har ett enormt behov av att få utlopp för sina fysiska behov. Vad gäller mentala övningar tar det väldigt mycket på honom och mycket kan säkert kopplass amman med att han är stressad och orolig. Att exempelvis träna och gå en koppelpromenad i utkanten av stan lämnar honom ötpumpad hela kvällen.

Phoenix däremot som är betydligt mer samlad återhämtar sig snabbt och skulle kunna dra på morgonen, träna lydnad vid lunch och under kvällen spåra och söka efter människor. Phoenix personlighet gör det möjligt för honom att kunna vara väldigt aktiv och samtidigt vara återhållsam med sin energi. En övning eller ett äventyr som medför att Mace är däckad hela kvällen, gör Phenix istället bara dämpad som jag och väner kallar det.

Även att mina grabbar idag kräver en hel del aktivering, både mental och fysisk, är det vitkigt att inte överdriva och veranstränga hundarna. Idag vill vi gärna träna, träna och post våra (hundarnas) framgångar på sociala medier. Samtidigt glömmer vi bort att hundar inte är maskiner. Ibland blir det fel och ibland måste man vila och ta ett steg tillbaka.
 
Harmoni och lagom aktivitet är bäst. Man måste hitta balansen.

Slyngelålder och tonårstider

The force of terror and destruction
 
Slyngeltiden är något alla hundägare våndas och fasar inför. Phoenix har nu börjat bli stora killen och därmed kommit in i den fruktade slyngelåldern, men behållit glimten i ögat. Samtidigt som jag dagligen märker hur den lille valpen växer allt mer och nu istället beter sig mer som en uppkäftig tonåring, kan jag även se en förändring hos Mace.

Mace är nu över 2,5 år och denna säsong har jag tydligt märkt hur han börjat mogna och få mer värdighet. Från att under ett års tid har varit en tramsig grabb med den segaste hemkokta kolan i öronen, har han nu återigen börjat lyssna och uppfatta min närvaro. Självfallet har Mace en lång väg kvar innan han kan räknas som mentalt vuxen, dock ser man en strimma av hopp.

En sak är säker, det lär dröja ett bra tag innan det är aktuellt med en ny valp. När grabbarna grus väl kommut ur denna mognadsfas ska det bli skönt att få luta sig tillbaka och istället kanske kika runt efter en vuxen, inkörd hund att utöka tävlingsspannet med.

Att se en valp växa upp är en fantastisk resa, även om man får många gråa hår och stundtals ifrågasätter sitt livsval. Dock är det en resa vi gör tillsamman, vi mognar och växer ihop till ett fantastiskt team i vilket vi sammarbetar. Att skaffa en valp kräver betydligt mer eftertanke än vad många kan tro, men har man ordentligt med tålamod och humor väntar en fantastisk framtid tillsammans.

En förhudsrulle tack!

Ibland kan det bli lite fel. I morse när jag lite snabbt skulle svänga bort till närbutiken och inhandla frukost innan morgonturen med hundarna, fick huvudet tänka till lite extra. När jag väl passerade hyllan med hundtugg bestämde jag mig för att köpa hem något till grabbarna. Det är ändå söndag, studiedag och tvättdag. När jag väl stod där och lät blicken flacka över förpackningarna, när blicken stannade vid en förpackning och jag hajjade till. Förhudsrulle läste jag och skrattade inombords om att man brukar väl torka hela paketet och sälja som hundgodis.
Givetvis var det inte förhudsrulle som såldes, ibland skapar helt enkelt hjärnan sina egna ord. I vilket fall gav detta mig ett gott skratt på morgonkvisten och blev en bra start på dagen. Nu väntar hundkörning och en kanondag.

Igårkväll var det kulturnatt i vår stad och efter en liten runda med Jeppe lämnade vi kulturen åt hundpromenad istället. Vill dock ge en eloge till vännerna Kullmann och Borwall som visade upp sina magnifika verk.

Vardagen flyter på - Vi tar sikte på hösten

Vardagen flyter på för oss och den senaste tiden har vardagen handlat om att få ihop det med arbete, studier och hundarna. Det är skönt att ha hittat en form av system, dock kan jag inte sticka under stolen med att man nu längter efter lite lägre temperaturer. Det vore helt underbart att kunna köra en sväng med grabbarna innan man ska till jobbet. Vi får bida vår tid och invänta startskottet.
 
Mace är dock mindre glad över att behöva bli väckt 04:30 om vardagsmorgnarna frör att det vankas långpromenad. Phoenix sitter snarare i startgroparna och skulle han fått välja hade vi aldrig gått och lagt oss. Det är väldigt skönt att killarna tar mina arbetstimmar och frånvaro med ro och det fungerar bra att komma hem under lunchen. Vilket innebär att det förhoppningsvis inte blir några större problem att bolla de tre stora delarna i mitt liv i nuläget.
 
Samtidigt som man står innomhus under arbetstimmarna känner man hur hösten sakta men säkert kryper sig närmare. Nu hoppas jag bara det ska gå att få ihop mina lediga helger med sarahs så vi kan köra och träna mer under hösten.
 
Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge.
 
Fotograf Kristofer Borvall

Nya tider

Sakta men säkert lägger vi sommaren bakom oss och börjar lite smått planera inför höstens kommande träning och event. I och med att jag fått jobb och det innebär att helger ofta blir uppbokade gäller det nu att ta vara på tidiga morgnar och eftermiddagar. Även att planerna inte blev som tänkt innebär det att mina flytplaner bara skjutits ett år framåt och istället kan ge mig den viktiga arbetslivserfarenheten som behövs för utildningen.

Löptider

Nu ligger det löptider framför oss, dock inte den form av löptid som många hundägare skulle tro. Istället talar jag om att löpträningen nu äntligen kommit igång och startskottet var en försändelse med mina nya @Salomon Speedcross III. Efter en provrunda kunde jag bara konstatera vilket oerhört bra köp de nya skorna verkligen var. Det är så jag längtar efter nästa löprunda och hoppas de här skorna verkligen ska hålla måttet även efter de testats ordentligt.

Vi är nu inne i augusti månad och jag fick nyligen veta att Skånes draghundsklubb kommer hålla sin årliga tävling i mitten av september. Lite väl tidigt kan tyckas om man ser till hur vädret är nu. Risken är stor att vädret slår om och att september blir väldigt varmt. Jag ska dock se över möjligheterna för att kanske vara på plats ändå. Visserligen kommer inte hundarna att vara tillräckligt tränade för att kunna springa, men det vore väldigt kul att få vara på tävlingsplats igen. Om inget annat kommer det vara en sporre för den senasre höstträningen.

"Hundarna tycker inte om barn"

Med en stor, årlig festival igång i staden följer ett stort antal turister och besökare. I vanlig ordning undviker jag att ustsätta mina hundar för det värsta vimlet, men allt kan man inte komma ifrån. Under en kort promenad stannades vi mitt på bron som leder hem och fram rusar ett barn i 6-7 års åldern.
 
Jag såg hur det ryckte till i Mace och vet mycket väl vad han tycker om barn. Hastigt sätter jag framhanden och säger åt på skarpen att barnet inte ska gå nära hundarna, eftersom de inte tycker om barn och meddelar därefter att båda biter. Nu var det förvisso en sanning med stor modifikation. Mace skulle knappats våga gå nära ett barn och skulle snarare välja att fly. Dock var detta en väldigt trängd situation och Mace har tidigare visat att han säger ifrån om det kommer något obehagligt. Phoenix däremot är något av en ulv i fårakläder och tänder till på lek bara någon tittar på honom. Ett barn som viftar med armarna blir för honom ett byte som ska jagas och fångas.
Liten och söt, men skenet kan bedra.

Lyckligtvis stelnade barnet till och föräldern fick snabbt hala in sin avkomma. Därefter hade vi en kort konversation om att man inte får springa fram till hundar hur som, för de kan reagera på ett sätt man inte väntat sig. Dock är jag förvånad att föräldrar först låter sina barn springa vind för våg och ta för sig på detta sätt. En hund är inte allmänhetens klapp-egendom och alla hundar tycker inte om främlingar som går fram utan tillåtelse. Dessutom handlar en hund på instinkt och man kan inte resonera med en hund.
 
Vissa skulle säkert tycka att det var onödigt att skrämma barnet. Själv anser jag att situationen krävde det för att inte en olycka skulle inträffa. Det råder strikt ägaransvar för hundar, dock finns det alltför många föräldrar som inte anser sig ha ett strikt föräldraansvar.
 
 

Med en hårsmån

Socialisering är jätteviktigt för unga hundar.
Här lär sig valpar hundspråk och hur de ska kommunicera med varandra.
 
 
I vår lilla kommun finns det väldigt många hundar, om man räknar till invånarantalet. År 2014 räknades det till omkring 3200 hundar i kommunen, vilket innebär att intresset för hundar är stort bland invånarna. Självfallet finns det ytterst få som kan ha hunden med sig på jobbet eller lösa det med att någon familjemedlem oftast är hemma. För att lösa hundägarnas bekymmer har det startat ett par hunddagis runt om i stan, varav det ena ligger beläget knappt 300 meter från min ytterdörr.
 
Det korta avståndet medför att dagishundarna och deras skötare ofta rör sig kring det området vi bor i, vilket i sin tur medför en hel del otrevliga upplevelser. När man har hundar av diverse olika raser där flera gör utfall, som sedermera placeras i händerna på praktikanter, blir resultatet skrämmande.
 
Idag råkade vi ut för ett riktigt skräckexempel. Påväg hem från en kort promenad mötte vi dagisgrupperna. Mötet blev riktigt otäckt när den stora leonberger-hunden kastade sig fram mot Phoenix och är en hårsmån från att få tag i den lilla huskyn som går precis vid mitt ben. Det var inte enbart denna stora hund som misskötte sig, flera andra hundar av diverse storlekar gjorde utfall, drog och skällde så skötarna nästan trillade omkull. Lyckligtvis kom ingen till skada. Vad som dock är skrämmande är att skötarna helt förlorar kontrollen över hundarna som i sin tur riskerar att orsaka stora skador.

Vad kan man som hundägare göra åt saken? Eftersom man inte kan försvinna ur tomma intet eller alltid välja andra vägar när man ska hem, är nog det bästa att kontakta företagets ägare och meddela hur andra hundägare upplever att deras dagishundar uppför sig. För nästa gång kanske det är en yngre person som går ut för att rasta familjens hund. Ansvaret för sina dagishundar ligger trotts allt slutligen hos ägaren till företaget som är skyldig att ha personal som klarar av att hantera situationen.

Hemmagjord tassalva

 
 
Stadshundar som mina grabbar är, tvingas gå en hel del på asfalt. Så här i sommartider tenderar asfalten att bli väldigt varm och kan därmed skada hundarnas trampdynor. För att dagligen sköta om och se över hundarnas tassar har jag nu börjat smörja in dem med en hemmagjord salva baserad på olivolja och bivax. Salvan är ätbar och helt ogiftig för hundarna och den ger en skyddande hinna över torra trampdynor. Dessutom är den perfekt till att skydda när kyla och salt kan tära på de små tassarna. Eftersom salvan inte innehåller vatten ger den inte några skador vid riktigt låga temperaturer, utan den skyddar bara. Använder gamla hylsor/burkar till filmrullar för att förvara salvan.

Salvan fungerar lika bra till mattes trött fötter och med lite eteriska oljor och en gnutta tigerbalsam ger salvan skön lindring. Salvan är perfekt mot förhårdnader och torrsprickor på både fötter och armbågar och har blivit ett måste i mitt hemma-apotek. Dessutom fungerar den utmärkt som läppcerat och om man önskar kan man tillsätta några droppar vaniljextrakt.

Recept på denna hemmagjord tassalva kommer senare.

Tågresa till Sölvesborg

 
 
Igår fick Mace åka tåg för första gången och resan bar till Sölvesborg där vi mötte upp Sarah och Vilse. Hubbe och Hades gjorde oss sällskap på resan och det blev en heldag i Sölvesborg med en lång vandring på stigar runt Ryssberget. Tågresan gick bättre än väntat och Mace klarade det utan att vara alltför ängslig. Nu när han fått åka och haft extra stöd med sig blir det till att åka fler gånger under sommaren. En längre vandring med grillning är redan inplanerad längre fram.

I skogen på Ryssberget for Phoenix runt som en buse och härjade likt en tok. Men efter närmare åtta timmar hemmifrån somnade lill-grisen gott. Resan var välbehövd och det var skönt att lämna hemmiljön lite och få se något annat. Mace har tagit det lugnt hela dagen och gått på sparlåga. Om han fått välja skulle han legat och sovit på gräsmattan hela dagen.
 
 

Brottsplats: Vardagsrummet

Scenen var uppenbar. Brottsplatsen ett vardagsrum som taget ur en större jordbävning där allt var uppställt med både möbler huller om buller samt massvis med kartonger, hundleksaker och mat. Nu gällde det för Phoenix att snabbt hitta de borttappade föremålen, en bit läder och en bit filt. Han for som en virvelvind under och över möbler, ignorerade både mat och leksaker. Slutligen fann han sitt mål och kunde bärga bevisen tillbaka. The winner takes it all och får en mjukisanka som belöning.

Mace, ja denna tonåring som snarare ska tugga på allt. Varför ska man lämna tillbaka en skatt när man kan behålla den alldeles för sig själv? Här får man allt gå tillbaka till grunderna...

Sommar, sommar

Hundarna har nu sommarlov. Eller snarare det innebär att de får en annan form av aktivering. Dagar med alltför höga temperaturer resulterar istället i bad och lek. Sommarlov blir det inte för mig som den förste juni påbörjade min yrkesutbildning. Som en vän sa "du kommer bli utbränd innan du ens börjar jobba". Dock känns det skönt att lägga Komvux bakom sig. Gymnasiet är nu klart, dock finns det utrymme för att tenta upp några gamla betyg. Vilket skulle behövas. När jag räknade samman de betyg jag har slutade meritvärdet på 17,7 något jag först tyckte var ett bra värde, tills jag började kolla runt vad som räknas som bra värden. Snabbt sjönk glädjen och ersattes istället med en hård klump i magen. Vilket nu innebär att jag verkligen måste höja betygsvärdet i två gamla kurser från 20p till minst 30p och därmed nå upptill 18,1 som slutpoäng. Glädjen över betygsresultaten från Komvux varade inte länge och det känns nu verkligen hur de gamla betygen ställer till det.

Dock är det inget att hänga läpp för nu, utan det får bli ett projekt till hösten. För under sommaren är det utbildning, hundar och lägenheten som gäller. Jag ska ta mig i kragen och se till att komma igång med lydnadsträningen snart igen och även hundarnas spårträning.

Socialträning och lek

Socialträning är något som Phoenix fått lite lite av under året här eftersom det inte finns någon vidare större variation på hundar i bekantskapskretsen och på klubben blir det aldrig någon socialisering. För att låta lilleman få träna lite på det sociala samspelet med andra hundar följde vi med en vän hem till dennes bekante som har en stor inhägnad trädgård, vilket är betydligt säkrare än gräsmattan här hemma. Speciellt nu när kaninungarna är i farten. Det lektes och busades, men blev inte så mycket spring som väntat. Istället bekantade grabbarna sig med varandra och även om det blev lite gruffande mellan de båda tvååringarna så gick allt bra, samt uppätna av ala mygg.
 
Sista inlämnngsdagen idag för de kompletterande uppgifterna, ska bli väldigt skönt att lämna det bakom sig. Även om de sista timmarna kommer bli väldigt stressigt. I övrigt börjar jag nu se fram emot sommaren. Lyckligtvis har värmen inte kommit igång och med lite tur kan vi köra en runda tidigt imorgon. Det märks tydligt på Mace att han vill dra och få fortsätta arbeta, trotts att temperaturerna under dagtid inte tillåter det. I övrigt blir det en kort yrkesutbildning och renovering för min del. LÄngtar verkligen tills lägenheten är klar så den kan säljas. Längtan bort härifrån växer sig allt större. det är hög tid att komma iväg och få uppleva en helt ny plats med nya människor och möjligheter.

Ur hundens perspektiv

Att tänka på innan du skaffar en människa

Människor finns i många olika förpackningar och aktivitesnivåer. Det gäller att du hittar en individ som passar perfekt för dig och som kan formas till precis det du vill ha. För att uppnå det ultimata resultatet gäller det att börja redan från första dagen tillsammans att jobba med din människa.

1. Aktivering den första tiden
Människor älskar att röra på sig. Det märker man tydligt den första tiden för människan vill tillbringa mycket tid utomhus på gräsmattan. Människor tycker uppenbarligen om att upptäcka världen och måste få göra det. Människor är duktiga på att tala om att de vill gå ut. Belöna detta med glädje. Tänk även på att människor tycker om att gå ut nattetid.
 
2. Mentala övningar
Människor tycker om och behöver få använda hjärnan. Därför är det bra att gömma morgontoffor, telefoner, nycklar och liknande. Tänk på att det är föremål som bär mycket utav människans doft så de lättare kan hitta grejerna.

3. Aktivering under unghundstiden
Ni har nu känt varandra en tid och människan är nu beredd att röra mer på sig. Det gäller nu att öka aktiveringen betydligt mer. Det räcker inte längre med att enbart gömma människans saker, utan nu gäller det att ta det ett steg längre, för männskor tycker om att aktiveras. Passa på att plocka isär tangenbord eller andra saker med många delar. Människor älskar att få använda huvudet och sätta ihop allt igen.

4. Alla vill sova gott
Vi vet ju alla att en god nattssömn är viktigt för att man ska orka med att aktivera och umgås med sin människa hela dagen. Därför är det viktigt att människan sover skönt. Alla vet vi ju att det bästa att sova på är en hel hög med ihopsamlade saker. Ge din människa en skön bädd genom att göra dess befintliga säng lite knölig. En madrass ordnas lätt genom att man drar ut innehållet. Det gör även bädden mer mobil och skönare att sova på.  

Lycka till
/Phoenix

Sista dragrundan för säsongen

 
Vid säsongens sista träningsrunda (lör 2 maj) passade vi på att ha en fotografen Kristofer Borvall på plats. Vinter- och vårsäsongen 2015 har varit trevlig med flera bra dragtillfällen. Killarna blir bara duktigare och dutkigare och körs nu i regel utan neckline. Dock kvarstår Mace's överslag när hastigheten blir för hög och han inte kan fokusera på någon framför. Efter flytt och utbildning hoppas jag kunna ta in en äldre och välrutinerad hund som kan fungera som ett stöd för Mace och visa honom lite vart skåpet ska stå. Phoenix har ännu inte den pondusen som krävs och han är tänkt i lead. En position som inte kommer fungera för Mace, eftersom han måste ha någon framför sig.
 
 
 
 
 
Karlshamns-ligan tackar för en kanondag och önskar alla en glad sommar. Nu är det simträning, spår och förhoppningsvis MH för Phoenix som står på agendan. När väl lägenheten är renoverad och såld, lämnar vi Blekinge och drar vi iväg på nordligare äventyr.
 
 
RSS 2.0