Dåligt väder ser alltid värre ut genom ett fönster

Den senaste veckan har bjudit oss på mängder med snö. Vilket verkligen varit uppskattad efter en brun och tråkig börjanpå vintern. Dock gör vädret sig här i söder oss påminda om att man aldrig ska skratta för länge. Inatt väntar plusgrader, vilka kommer krypa en bit uppåt senare i nästa vecka. Jag spår slask, iskhalka och blöta byxben.
 
Under natten nu gäller det verkligen att ta vara på möjligheten för Mace att njuta av snön. För den kommer nog inte ligga kvar så länge till.Hade tänkt gå till apellplanen imorgon och låta honom springa av sig ordentligt. Men jag avvaktar nog lite och ser hur det ser ut imorgon när det ljusnat.
 
Sen får man inte bli moloken och grinig om nu snön försvinner. För om vi istället får plusgrader innebär det att vi istället kan dra fram kickbiken igen och träna på barmark. Det börjar snart bli läge att köpa en ny dragsele till honom. Det kommer troligtvis bli en Rowerland i modellen "slim" från Xatsus.se. Prisvärd och hållbar sele till en växande unghund. Men vi avvaktar lite tills det är barmark igen innan den behöver införskaffas. Mace's nuvarande sele från Manmart passar. Dock inget märke jag kommer köpa igen till honom eftersom den inte riktigt passar hans slimmade kropp.
 
I övrigt har veckan innburit en hel del skolarbete. Det rullar på i en rasande fart och jag känner att man inte riktigt kommit in i det än. Är trotts allt närmare åtta-nio år sen jag senast satt i skolbänken. Men det blir till att bita ihop och ge järnet.
 
 
 
 
I söndags den 26/1 tog vi en tur i parken nedanför skolan. Dagarna därefter kom det ordentligt med snö.
 
 
 
Mace med Väggaskolan i bakgrunden 26 maj 2014
 
 
 
Flanged Mace of Swiftness

Lydnadsträning och lek

Morgonen började med att vi gav oss ut såfort det ljusnat och begav oss till träningsplanen. På dagens agenda stod lydnadsträning och lite lek. Mace har haft lite tråkigt den här veckan nu är jag haft så många föreläsningar. Idag fick han verkligen sträcka ut benen och springa av sig. Nu ligger Mace här på mattan och sussar gott.

I och med dragsäsongen "drog igång" har vår lydnadsträningen legat lite på sparlåga sen sommaren. Men nu med ett väldigt vanskligt väglag blir det till att utöka den träningen. För någon natt sen tog vi en ordentlig dragrunda. Dock ställde isfläckarna till det på sina ställen. Ber till vädergudarna om att vi ska få lite ordentlig med snö nu, så vi kan dra på snö lite till innan våren kommer.

Ska försöka köra till lydnadsplanen tidigt imorgon. Så vi hinner utnyttja tiden där till fullo.
 
 
 
 

Torkad lever

Min första husky Luna hade allvarliga foderallergier. Detta innebar att jag fick ta lärdom och söka kunskap om hundfoder och hemmagjort godis som min lilla prinsessa tålde. Jag vet att många brukar torka blodpudding. Själv har jag valt att aldrig ge det till några av mina huskies. Eftersom att blodpudding innehåller lök, kryddor, vetemjöl och socker.

Själv har jag experimenterat mig fram till olika typer av godis. Något som är väldigt enkelt och alltid uppskattat av alla hundar är torkad lever. Att torka lever själv resulterar i lite slabb och blask. Men det är värt mödan när man ser sin hunds ögon tindra.

Torkad lever
 
Ugnstemperatur: 50°C
Tid: 4-6 timmar (arbetstid ca 15 minuter)

För att göre det enklare att skiva levern lägger jag den alltid i frysen så den blir lite med stabil i konsistensen. Det blir dessutom mycket enklare att skära tunna, tunna skivor av levern. Levern skivas upp och flagorna läggs på en plåt med bakplåtspapper. Sen får levern klara sig i ugnen på mycket låg temperatur. jag använder min undre ung som är en varmluftsugn. Denna är helt perfekt när det kommer till att torka. Vet ett flertal som torkar kött i mindre svamptorkar.

För att inte fukten ska stanna kvar låter jag alltid luckan stå lite på glänt. Jag brukar torka levern tills bitarna är torra, men fortfarande mjuka. Detta gör att bitarna blir enklare att dela i mindre bitar. Jag förvarar allt torkat hundgodis i frysen för att slippa att godiset ska bli dåligt.

Tänk på
En hund bör aldrig äta förmycket lever. Utan endast en mindre mängd i veckan. Levern ska bli mörkt rödbrun och inte grå. Blir den grå tillagas den och torkas inte.
Denna metod kan även användas vid torkning av exempelvis kyckling, viltkött och nötkött. Använd fördelaktigen kött med en låg fetthalt.
 
 
 

Det vita guldet

 
Äntligen har vädergudarna gett med sig och skänkt oss lite snö. Fram tills nu har man knappt ens kunnat kalla årstiden för "vinter". Det har snarare bara varit en förlängd höst.
Vi passade på att ta fram pulkan och låta Mace dra på snö för första gången. Han skötte sig bra. Om än lite småtrams i början. Nu får vi se hur länge vädret låter oss ha snön kvar.

Måndag blir dagen med stort "D". Jag ska tillbaka till skolbänken för att läsa in högskolebehörigheten så jag sen kan plugga vidare. Den stora drömmen är polishögskolan och jag vill verkligen satsa allt nu. Det blir en tuff tid för att få ihop alla poäng. Dessutom kommer det bli en omställning för Mace att få vara hos hundvakt någon dag i veckan. Själv ser jag framemot att ta tag i studierna och komma vidare med mina framtidsplaner.
 
 
 
 

Vintern låter sig vänta...

Ännu ingen snö och vi är en bit in i januarimånad. Det är inte bara hos oss här i södern som snön lyser med sin frånvaro. Det har varit en väldigt brun och lerig vinter för oss. Bristen på snö har gjort att vi istället kunnat köra barmark ovanligt länge. Men med handen på hjärtat, både jag och Mace är nu väldigt trötta på detta leriga höstväder.

För några dagar sen fick Mace prova att dra med en annan hund för första gången. Dock blev det en väns vallhund som själv aldrig dragit tidigare. Till vår stora förvåning gick det väldigt bra trotts vallhundens krångel i början och lite osäkerhet när han inte riktigt visste vad han skulle göra. Mace jobbade på bra, men han visade ju att han är en unghund. Tror nog att min vän tyckte det var ganska kul så det var nog inte alls sista gången de hundarna får dra ihop. Egentligen skulle Mace fått dra med en rutinerad hund för att verkligen kunna fokusera. Tråkigt nog är det brist på draghundar i kommunen. Istället får man göra det bästa av situationen. Vi jobbar vidare och kikar runt lite på intressanta kennlar för en andra hund.

Ikväll blev det en liten 8km runda i den mörka skogen på cykeln. Mace är nu inne i sin värsta tonårsperiod och är ofokuserad och behövde en del påminnelser i vad han ska göra. Till helgen gör vi om och gör rätt och tar med en hare ut för att öka hans fokus framåt och inte så mycket på buskar och annat. Fram tills nu har han varit jätteduktig och haft bra fokus framåt. Men de senaste dagarna har han fått knäck i lurarna och bryr sig bara om att gå och nosa efter andra hundar. Egentligen skulle han verkligen behöva en rutinerad draghund nu som kan få honom på rätt bana igen. Men det får bli till att ta en "hare" som hjälp istället.
RSS 2.0