Alla dessa inlämningsuppgifter...

Idag fick det bli till att studera hemma. Har två tunga arbeten som ska vara klara innan söndag så nu gäller det att gnugga de grå och skrida till verket. Dock har humöret inte varit på topp denna veckan. Regn och rusk har satt sina spår och jag saknar verkligen solen. För att släppa allt och samtidigt ladda battererna tog vi en ordentlig långpromenad idag. Hämtade även upp Hades från museét så han fick följa med. Hades är alltid lika go och tog tacksamt emot mitt lilla fiasko till hundkex jag gjort under förmiddagen.
 
Väl hemma lockade en dusch mer än något annat. Rörde lite kvickt ihop en bodyscrub på citron, lime och socker. Den är fantastiskt bra och huden blir härligt mjuk och len utan att bli uttorkad. Om du vill testa blandar man bara saften från en citron och eventuellt lite lime. Sen rör man i så mycket socker att blandningen blir mättad. Den ska inte vara rinnig, men inte heller torr.
 
 

Lill-fjant och stor-fjant
 
 
 

Graneforsverken

Kebab för hundar

Kebab, detta tunnskurna grillade köttstrimlor som vi så väl känner till. Sen många år tillbaka har jag gjort egen kebab hemma. Superläckert och nyttigare än snabbmat. Eftersom Luna var hyperallergisk testade jag att ändra receptet för att få det hundvänligt och på så sätt göra eget hundgodis. Mitt experiment blev en sensation och resultatet var enastående. Dock är köttet inte grillat, utan jag låter det torkas eftersom jag inte vill att viktiga äringsämnen, som hunden behöver, förstörs under tillagningsprocessen.
 
Önskar man istället testa att göra mitt kebabrecept är det bara att höra av sig. Delar mer än gärna med mig av detta.
 
Lunas kebab
 
I detta recept har man möjlighet att experimentera och testa. Det är oerhört mångsidigt och ger möjlighet att blanda i grönsaker i smeten. Man kan även blanda i blodmjöl, benmjöl och andra vitaminer i pulverform. Men det är viktigt att man håller vätskan till ett minumun och absolut inte blandar i olja. Jag kommer ge lite förslag på olika ingredisenser som kan användas för att smaksätta och binda smeten. Men huvudingrediensen är färs med låg fetthalt.
 
Köksgeråd som behövs
Bakplåtspapper
Kavel
Elvisp eller liknande hushållsmaskin
Gärna en varmluftsugn
 
Ingrediensförslag
Färs med låg fetthalt 500gram (Jag använder ofta nöt- eller hjortfärs)
En finriven morot
Frusen grönkål ca 400g (kan bytas ut mot liknande råvara eller 1-2 dl torkade nässlor)
Blodmjöl ca 1msk
 
Finfördela färsen i en stor bunke. Värm den tinade grönkålen lite tillsammans med den finrivna moroten. En större mängd vätska kommer bildas vilket vi kommer behöva sila bort. Detta görs enkelv med hjälp av en kökshandduk. Lägg innehållet i handduken och vrid ur så mycket vatten det går. Ju torrare råvaror, ju fortare går torkningen. Blanda sen alla ingredienser i bunken och mixa dem ordentligt med en elvisp. När smeten är välblandad, ta en liten del av blandningen och kavla ut ett tunnt lager mellan två bakplåtspapper.
Dra bort det övre bakplåtspappret, lämna det undre och torka köttarket i ugnen tills det nått önskad torrhet. Ungstemperaturen bör ligga mellan 50-60 grader och lämna ungsluckan lite på glänt så fukten kan komma ut.
 
De färdigtorkade arken förvarar jag alltid i frysen. Antingen i hela ark eller klippta i mindre bitar. Men klarar absolut någon dag i rumstemperatur. Hoppas era hundar kommer älska godbitarna.
 
 
 

Murphys lag...

Efter en hektisk skoldag hade jag planerat att ta en runda med Mace på kickbiken. Precis när jag gjort mig redo för att dra iväg kommer ordförande upp och meddelar att låset till cykelboden har gått sönder. Vilket medför att vår kickbike är inlåst. Oerhört typiskt, men förhoppningsvis kan det åtgärdas imorgon.

Dagen har förövrigt bjudit på oerhört blåsigt väder med inslag av snöblandat regn som piskar en i ansiktet. Saknar den härliga solen och det vackra vädret vi hade för någon vecka sen. Då satt man ute och njöt av det vackra vårvädret. Idag fick man istället kämpa mot vädrets makter när man tog sig hem.

Under helgen hade jag inte tid att skriva. Satt med ett stort religionsarbete vilket slukade en stor del av min tid. Den övriga vakna tiden tilldelades Mace. Tillsammans med Hubbe och Hades gav vi oss ut i sökskogen för att träna. Mace gjorde bra ifrån sig och visade hur duktig han är på att vinda in figuranter. Att få se sin lille kille arbeta så bra och klockrent, det värmer mattes hjärta.Dock har Mace växt ordentligt vilket innebär att arbetsselen snart är förliten. Känns lite synd för hans fina blå sele från Julius K9 har tidigare passat perfekt. Blir lite av ett moment 22 när Lunas gamla sele i samma modell är lite, lite förstor.

Power paws!

Söndagen bjöd på härligt vårväder. Eftersom datorns nätadapter strulat under helgen har jag och Mace haft lite ofrivilig ledighet. Idag gjorde vi oss redo och tog kicken ut till Granefors. Mace jobbade på fint och skötte sig bättre idag. Han har ledsnat lite på våra kortare rundor häromkring så nu gäller det att hitta långa, fina och nya spännande vägar. När selen kommer på är han som ett riktigt kraftpaket. Han springer på bra och håller fint tempo. Dock behöver vi öva mer på "stanna!". Mace tycker det är lite väl kul att springa och ser sällan någon mening i att stanna när jag vill det.
 
Den sista sträckan på den en mils-långa graneforsrundan har fått ett nytt och perfekt underlag för mace tassar. En ordentlig och bred väg med packad lera och ingen sten. Hoppas verkligen inte kommunen får för sig att lägga asfalt där sen. Någon dag. när jag har tid ochmöjlighet, tänkte jag att vi ksulle åka upp till Långasjön och köra på vägarna där i skogen. Med lite tur kanske jag även kan lyckas få med Hubbe och Hades på detta äventyr.
 
Vi stannade till vid den lilla sjön och fotade lite. Solen sken så vackert och vattnet blänkte som en spegel. Bev även en bild på mig och Mace tillsammans. Faktiskt den första bilden på oss. Är svårt att föreställa sig att Mace blivit så stor nu. Men för mig kommer han alltid att vara lill-Macen.
 

Mace och matte pausar under dragträningen
 
 
 
 

Lite lydnad i natten

Nyligen kommit in från en liten runda med lydnadsträning. Har legat lite på latsidan med träningen så vi var båda lite rostiga. Men han klarade momenten fint tillslut. Som alla huskies tröttnar lille Mace väldigt snabbt på ett moment. Vilket innebär att jag måste variera hela tiden. Trotts sina busigheter är han väldigt rolig att jobba med.
 
Har börjat lära in ett nytt monent lite smått. Finns ingen mening att gå fram alltför fort med Mace. För då blir det bara en massa slarv och att han blandar ihop saker och ting. Han må vara stor rent fysiskt, men innerst inne är det en fjantig ettåring man jobbar med.
RSS 2.0