Kebab för hundar

Kebab, detta tunnskurna grillade köttstrimlor som vi så väl känner till. Sen många år tillbaka har jag gjort egen kebab hemma. Superläckert och nyttigare än snabbmat. Eftersom Luna var hyperallergisk testade jag att ändra receptet för att få det hundvänligt och på så sätt göra eget hundgodis. Mitt experiment blev en sensation och resultatet var enastående. Dock är köttet inte grillat, utan jag låter det torkas eftersom jag inte vill att viktiga äringsämnen, som hunden behöver, förstörs under tillagningsprocessen.
 
Önskar man istället testa att göra mitt kebabrecept är det bara att höra av sig. Delar mer än gärna med mig av detta.
 
Lunas kebab
 
I detta recept har man möjlighet att experimentera och testa. Det är oerhört mångsidigt och ger möjlighet att blanda i grönsaker i smeten. Man kan även blanda i blodmjöl, benmjöl och andra vitaminer i pulverform. Men det är viktigt att man håller vätskan till ett minumun och absolut inte blandar i olja. Jag kommer ge lite förslag på olika ingredisenser som kan användas för att smaksätta och binda smeten. Men huvudingrediensen är färs med låg fetthalt.
 
Köksgeråd som behövs
Bakplåtspapper
Kavel
Elvisp eller liknande hushållsmaskin
Gärna en varmluftsugn
 
Ingrediensförslag
Färs med låg fetthalt 500gram (Jag använder ofta nöt- eller hjortfärs)
En finriven morot
Frusen grönkål ca 400g (kan bytas ut mot liknande råvara eller 1-2 dl torkade nässlor)
Blodmjöl ca 1msk
 
Finfördela färsen i en stor bunke. Värm den tinade grönkålen lite tillsammans med den finrivna moroten. En större mängd vätska kommer bildas vilket vi kommer behöva sila bort. Detta görs enkelv med hjälp av en kökshandduk. Lägg innehållet i handduken och vrid ur så mycket vatten det går. Ju torrare råvaror, ju fortare går torkningen. Blanda sen alla ingredienser i bunken och mixa dem ordentligt med en elvisp. När smeten är välblandad, ta en liten del av blandningen och kavla ut ett tunnt lager mellan två bakplåtspapper.
Dra bort det övre bakplåtspappret, lämna det undre och torka köttarket i ugnen tills det nått önskad torrhet. Ungstemperaturen bör ligga mellan 50-60 grader och lämna ungsluckan lite på glänt så fukten kan komma ut.
 
De färdigtorkade arken förvarar jag alltid i frysen. Antingen i hela ark eller klippta i mindre bitar. Men klarar absolut någon dag i rumstemperatur. Hoppas era hundar kommer älska godbitarna.
 
 
 


Kommentarer
KassandraPalma

häftigt att det finns kebab till hundar också! :)

Svar: Fler spännande och roliga förslag till hemmagjort hundgodis kommer längre fram under våren.
lunata.blogg.se

2014-03-26 @ 13:31:29
URL: http://kasssandra.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0