Torkat färskfoder

Torkat färskfoder (Priima special NK)
 
Igår gjorde jag en lite vågad chansning och beslutade mig att test torka hundarns färskfoder och använda det som godis och belöning. Slutresultatet blev betydligt bättre än väntat. I likhet med hundkebaben jag tidigare skrivit receptet på, kavlade jag ut lite av färskfodret mellan två bakplåtspapper. Det gick förvånandsvärt snabbt. Dock märkte jag att fodret bär oerhört mycket vätska i sig. Därför räknade jag först med att det hela skulle sluta i ett misslyckande.
 
Jag lät köttet torka i varmluftsugnen med luckan på glänt. Dock valde jag en lite högre temperatur för att kanske kunna påskynda förångningen av vätskan. Efter en timme i ugnen var lukten av färskfodret borta och köttmassan luktade inte så skarpt. I närmare fyra timmar låg köttarket inne i ugnen och njöt i den behagliga temperaturen innan det hade torkat så pass att jag ville testa ge det till hundarna. Jag märkte dock att jag haft lite för hög temperatur och köttarket hade på vissa ställen blivit mer grillat än torkat.

Som tur är lär vi oss av våra misstag. Jag insåg att temperaturen varit lite väl hög. Samt att jag skulle vridit ur vätskan med hjälp av en handduk. Eftersom att Priima special NK är ett väldigt protein- och fettrikt foder blev arket väldigt flåtigt. Men hundarna gillade verkligen slutresultatet och åt upp allt med hull och hår. Jag brukar ändå förvara alla torkade ark i frysen och då gär det inget om de blir lite feta. Jag kan dock inte sticka under stolen med att när jag tog ut plåten såg arket precis ut som kebab från vissa uteställen. Jag kommer göra om detta försök igen och då förhoppningsvis med ett bättre resultat och en kortare torkningstid.
 
 Torkat färskfoder


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0